Ajankohtaista


IPV jatkaa yhteistyötä tulevaisuuden ekourheilutapahtuman luomisessa


Imatran Pallo-Veikkojen ottelutapahtumissa minimoitiin muovin käyttö ja siirryttiin uusiutuviin ja kierrätettäviin materiaaleihin kesällä 2020

Stora Enson Imatran tehtaiden kartongista valmistetut juomakupit korvasivat mm. muovipullot otteluissa.

IPV haluaa järjestää vastuullisia ja ympäristöystävällisiä urheilutapahtumia ja kannustaa yleisöä vastuulliseen kuluttamiseen jatkossakin.
- Saimme hyviä tuloksia viime kaudelta ja aiomme jatkaa samalla konseptilla. Haluamme vähentää muovin käyttöä, tehostaa pakkausten kierrätystä ja tehdä yhteistyötä vastuullisuutta edistävien tahojen kanssa, sanoo IPV:n urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää.

Kesän 2020 ottelutapahtumissa kerättiin yhteensä 120 kiloa kierrätykseen toimitettua kartonkia. Tästä kartonkimäärästä voidaan valmistaa 1000 kappaletta 12-virvoitusjuoman kuljetuspakkausta (0,33ml).
- Kierrätyskartongin määrän odotetaan tuplaantuvan pandemian jälkeen, kun peli- ja yleisömäärät kasvavat, toteaa Valkeapää.

Etelä-Karjalan Jätehuollon teettämän kandityön ”Muovituotteiden korvaaminen kartonkituotteilla urheilutapahtumassa” keskeinen johtopäätös on, että muovituotteiden korvaaminen kartonkituotteilla vähentää urheilutapahtuman hiilijalanjälkeä sekä pienentää muovin kulutusta. Juomatarjoilun hiilijalanjälki väheni merkittävästi, noin 90 prosenttia. Vähennys hiilijalanjäljessä aiheutuu suurimmaksi osaksi tuotteiden valmistusvaiheesta, koska öljypohjaisia raaka-aineita ei tarvita lainkaan. Olennaisessa roolissa ovat myös katsojat: he ratkaisevat, miten kierrätys ja hiilijalanjäljen pienentäminen onnistuu.

Juomakupit tehdään Huhtamäen Hämeenlinnan tehtaalla. Kuppikartonki tulee Stora Enson Imatran tehtailta ja pohjautuu täysin uusiutuviin raaka-aineisiin, puukuituun ja kasviperäiseen muovipinnoitteeseen. Kupit erilliskerätään osana muuta kierrätystä ja viedään Stora Enson Varkauden tehtaalle paalattuna, josta ne jatkavat elämäänsä uusien tuotteiden muodossa. Keräyksestä vastaa Etelä-Karjalan Jätehuolto.

- Yhteisenä tavoitteenamme on auttaa yleisöä tekemään vastuullisia valintoja. Onnistuimme tässä hienosti viime kaudella ja jatkamme myös tulevalla kaudella. Kasvipohjaisella päällysteellä tehdyn kartonkikupin hiilijalanjälki on pieni ja tutkimusten mukaan kierrätys pienentää sen vielä puoleen, sanoo tehtaanjohtaja Mikko Nieminen.

Imatran kaupunki ja Imatran Toimitilat Oy ovat mukana hankkeessa. Imatran kaupungin tavoitteena on pyrkiä hiilineutraaliuteen vuoteen 2030 mennessä. Imatran ilmasto-ohjelmassa kulutuksen ja materiaalien kasvihuonevaikutukset on otettu huomioon muun muassa vähentämällä kulutusta ja lisäämällä kiertotaloutta. Mitra on uudistanut IPV:n käytössä olevia ravintolatiloja vastaamaan paremmin kierrättämistä.

Uusiutuva urheilutapahtuma konseptissa ovat mukana Imatran Pallo-Veikot (IPV), Imatran Ketterä, Stora Enson Imatran tehtaat, Imatran kaupunki ja sen tytäryhtiö Imatran Toimitilat Oy sekä Etelä-Karjalan Jätehuolto.

Lisätietoja:
Jani Valkeapää, urheilutoimenjohtaja, Imatran Pallo-Veikot, puh. 050 538 7190
Mikko Nieminen, tehtaanjohtaja, Stora Enso Imatran tehtaat, puh. 040 773 8914

 

Imatran Pallo-Veikot ipvreds@gmail.com