Superpesis


Sintonen ja Rapo valittiin kunniagalleriaan


Imatran Pallo-Veikkojen kunniagalleria täydentyi tänään. Jäseneksi numero neljä valittiin Olavi Sintonen ja jäseneksi numero viisi Rauli Rapo.

Molemmat palkittiin ennen IPV-KPL -ottelun alkua seremonioissa, joissa muistamisia olivat jakamassa ulkoministeri Timo Soini ja IPV:n urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää.

Tilaisuutta olivat kunnoittamassa läsnäolollaan myös noin 25 IPV:n mestarijoukkueiden (1977, 1978, 1986 ja 1991) jäsentä.

Videokooste seremoniasta (Youtube)

Kunniagallerian ensimmäisiksi jäseniksi vuonna 2015 valittiin Sulo Lipsanen, Lauri Oinonen ja Ilpo Kytösalmi. Heistä lisäinfoa löydät täältä.

Nro 4 : Olavi Sintonen

Olavi ”Olli” Sintonen on yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä seuratyöntekijöistä Imatran Pallo-Veikkojen historiassa. Tehtäväskaalansa ja toimintavuosiensa perusteella hän kuuluu yhdeksi eniten IPV:n toimintaan ja menestykseen vaikuttaneista henkilöistä.

Edustusjoukkueen pelaajiston kautta Olli suuntautui varsin pian juniorivalmennukseen ja tulosta tuli jo vuonna 1963 IPV:n historian ensimmäisen Suomen mestaruuden voittaneen Ilvesjoukkueen pelinjohtajana. Siitä Olli ponnahti jo seuraavana vuonna edustusjoukkueen pelinjohtajaksi.

Sintosen suurin voimannäyttö koettiin 70-luvun alussa, kun hänen valmentamansa juniorijoukkue voitti Suomen mestaruudet 1970 Oravien, 1972 Kärppien ja 1972 Ilvesten sarjoista. Nämä Ollin kasvatit olivat vuosien 1978 ja 1979 ensimmäisten pääsarjamestaruuksien runkomiehistöä.

Näiden menestysten jälkeen Olli jaksoi uurastaa ja saavuttaa menestystä IPV:n poika-ja tyttöjoukkueiden parissa uskomattomalla tavalla.

Ollilla riitti aikaa muullekin toiminnalle pesäpallon ja IPV:n parissa. Hän kiersi pitkään kenttiä SM-sarjan tuomarina, osallistui vuosikymmenien ajan IPV:n johtokunnan toimintaan ja oli puheenjohtajana vuodet 1981-1982.

Sintosen palavahenkisyyttä urheilun parissa kuvaa myös se, että hän ehti osallistua IPV:n ohella SVUL:n Etelä-Karjalan Piirin toimintaan pitkän jakson. Ollin monipuolisuudesta urheilijana kertoo myös se, että hänet muistetaan Imatran Ketterän historian ensimmäisen maalin tekijänä.

Olavi "Olli" Sintosen haastattelu (Youtube)

Nro 5 : Rauli Rapo

Rauli ”Ruli” Rapo on eräs IPV:n saavutuksiltaan menestyneimmistä pelaajista seuran historian aikana. Riihimäen Pallonlyöjien kasvatti saapui Imatralle syksyllä 1972 seuran pyrkiessä korottamaan profiiliaan tuntuvasti. Rapo oli tärkeä palanen tässä projektissa.

Ruli kantoi IPV:n pelipaitaa yhdentoista vuoden ajan ja hän saavutti uransa suurimmat meriitit Imatralla. Monipuolinen pelaaja oli koko uransa SM-sarjan ehdotonta eliittiä ja parhaimmillaan häntä tituleerattiin koko valtakunnan parhaaksi koppariksi. Hän hallisi kyllä muutenkin pesäpallon kaikki osa-alueet suvereenisti.

Joukkuemenestystäkin Rulin uralle tuli kosolti, vaikka ensimmäinen yritys vuonna 1973 tuotti ”vain” pronssin. Tosin se oli seuran pääsarjahistorian ensimmäinen mitali. Kultaa Rapo pokkasi peräkkäisinä vuosina 1977 ja 1978.

Vuonna 1974 Rapo valittiin vuoden pesäpalloilijaksi. Koko urallaan hän pelasi SM-sarjassa 328 ottelua, löi niissä 4+175=179 juoksua ja toi 383 juoksua.

Itä-Länsi otteluihin Rapo valittiin kymmenen kertaa ja niistä seitsemällä kerralla hän edusti IPV:tä.

Kaiken kaikkiaan Rulin peliura SM-sarjassa kesti 15 kautta. Se alkoi kahdella kaudella kasvattajaseurassa Riihimäen Pallonlyöjissä ja se myös päättyi kahteen kauteen kasvattajaseurassa.

Rauli "Ruli" Rapon haastattelu (Youtube)

IPV:n kunniagalleria:

1. Sulo Lipsanen (valintavuosi 2015)
2. Lauri Oinonen (2015)
3. Ilpo Kytösalmi (2015)
4. Olavi Sintonen (2018)
5. Rauli Rapo (2018)

Mikko Pehkonen mikko.pehkonen@ipv.fi