Superpesis


Makea revanssi Haminasta


Hamina vieraili keskikesällä ryöstöretkellä Imatralla, mutta IPV otti alemmassa jatkosarjassa makoisan ja tärkeän revanssin voittamalla 2-0 (3-1, 5-1).

IPV lähti otteluun Haminaa vastaan varsin erilaisella kokoonpanolla kuin viime aikoina on totuttu. Konsta Kurikka loukkaantui lievästi aamuharjoituksissa ja alun perin jokeriksi ilmoitettu C-poikien tuore Suomen mestari Miitri Pesonen siirrettiin ykkösvahdiksi. Samalla kokoonpanoon nostettiin Pesosen paikalle jokeriksi Nino Muuruvirta.

Ensimmäinen vuoropari ei vielä juoksuja tarjonnut. IPV hyökkäsi sisävuorolla ja rakensi kärjestä nopeasti palottoman ajon, mutta Jere Dahlström ei onnistunut kotiutuksessa ja lopulta tilanne kuihtui juoksuttomana. Haminan sisäpeli alkoi vielä takkuisemmin, sillä etenijä ei tietään ykköspesää pidemmälle löytänyt.

Toinen sisävuoro oli IPV:lle vaisu ja kolmostilannetta ei syntynyt. Tästä syystä Dahlströmin lyöntivuoro jäi kokonaan näkemättä. Nopeasti syntyneet kaksi paloa kärjestä pakottivat kotijoukkueen viemään lyöntijärjestyksen häntäpäähän, joka ei onnistunut kärkeä paremmin tilanteenrakentelussa.

Hamina korkkasi tulostaulun toisen tasoittavalla. Syöttötuomari tulkitsi lukkari Ville Liukun syöttöjä sillä tavalla, että Jyri Toikka sai vapaataipaleen kakkoselta kolmoselle. Useampi herra vieraili mailan varressa ennen kuin viimeisenä lyöjänä Simo Vanhala onnistui lyömään vieraat 0-1 johtoon.

IPV sai kolmannella sisävuorolla juoksutilin auki kolmella tikillä. Avausjuoksu ja tasoitus 1-1 syntyi ulkokentän avustuksella, kun Miikka Matikan kolmospuolelle selvästi laittomaksi suuntautunutta lyöntiä Haminan pelaaja päätti yrittää kopiksi ja pallo sirvahti räpylän reunasta ampumahiihtostadionin puolelle. Sitä hakiessa Juuso Lattu kinkkasi kotiin.

IPV:n 2-1 johdon löi saumaan Dahlström ja kotiin ehti Tommi Päivinen. 3-1 juoksussa riitti tuomaristollekin pohdittavaa. Tuisku Tuovinen löi pallon kakkoskopparin eteen ja myöhään mailasta lähtenyt Nino Muuruvirta kipaisi kotiin. Haminaa ensimmäistä peliään johtanut Eero Pitkänen protestoi vahvasti kotipesässä tapahtunutta kontaktia Tuovisen ja lukkari Matias Hangasmaan välillä, mutta tuomaristopalaverin jälkeen estämistä ei tilanteesta löydetty.

Hamina ei toipunut tasoittavalleen IPV:n iskusta ja pelasi toisen heikon sisävuoronsa avausjaksoon.

Neljännen aloittavalla IPV:llä oli paikka niitata jakso valmiiksi, mutta Dahlströmin prosentit eivät olleet kohdallaan ja Haminan neljännen tasoittavalle sisävuorolle siirryttiin 3-1 johdossa. Siinä kymenlaaksolaiset saivat kolmostilanteen aikaiseksi, mutta kahden palon rasittamana Ville Liukku onnistui sotkemaan vieraiden paketin väärällä ja haki ilmaisen jakson päättäneen palon kakkoselta.

Toisen jakson alkuun Hamina sai pelin pyörimään paremmin kuin kertaakaan avausjaksolla. Nopeasti rakennettu paloton ajo toi mukanaan kaikkiaan kolme kotiutusyritystä, joista kaksi muuttui paloiksi, mutta tärkeän avaavan juoksun onnistui kolmosjatkeelle sijoittamaan Vanhala. Kotiin juoksi Pasi Rajala. IPV:n tasoittava vuoro jäi vaisuksi, eikä etenijöitä etupesiä pidemmällä nähty.

Hamina rakensi toisella sisävuorollaan yhden palon ajolähdön Janne Leppälälle, mutta merkattu lyönti ensimmäisellä painui kopiksi Miikka Matikalle. Hän sai tilannetta kuitenkin jatkettua ja lyöntipaikalle asteli Vanhala. Viimeisen mahdollisuuden sai jokeriksi ennen sisävuoroa siirretty Juha Toikka, jonka hermopallo linjaan ei tuottanut tulosta.

IPV ei tälläkään kertaa pystynyt vastaamaan, vaan sisävuoro oli ennätyslyhyt. Häntäpäästä pari nopeaa paloa ja Latun epäonnistuminen ykkösvaihdossa toivat kolme ristiä taululle neljällä lyöjällä.

Vuorot seuraavat toisiaan. Hamina vastasi IPV:n lyhyeen sisävuoroon yhtä heikolla suorituksella ja rakenteli kärjestä kolme paloa pikavauhtia. Kotijoukkueelle syntyi näin iskun paikka, jota se ei kuitenkaan pystynyt käyttämään. Sisäpeli jatkui tuskaisena ja paras tilanne kuihtui yllätysottoon Ville Liukun lyöntivuorossa takatilanteessa, mutta pallo painui kopiksi.

Neljännessä vuoroparissa Hamina rakensi kolmostilanteen, mutta ei saanut tärkeää toista tikkiä tehtyä. IPV hyökkäsi tasoittavalle kutkuttavassa yhden juoksun takaa-ajoasemassa.

Kaikki kulminoitui ottelun voiton suhteen Dahlströmin lyöntivuoroon ajolähdössä. Ensimmäisellä isolla väärällä Hangasmaa onnistui irroittamaan etenijän, eikä lyöjäjokeri saanut osumaa palloon. Tästä tuli taululle toinen palo. Dalla pystyi suorittamaan toisella lyönnillä takavaihdon ja löi kolmannella merkkaamattoman väliin, jolla Miikka Matikka ehti kotiin ja toi IPV:lle voiton. Mutta show ei päättynyt tähän!

Kahden palon ajolähdössä neljännen tasoittavalla ja tasatilanteessa lyöntipaikalle asteli Jussi ”Murikka” Hurskainen, jonka kaksi ensimmäistä vapaata lyöntiä eivät tuoneet tulosta, mutta kolmannella pallo painui Karaman tunneliin, neljä juoksua ja kolme pistettä punaisille numeroin 5-1.

Kolmen pisteen voiton myötä unelma pudotuspelipaikasta säilyi vielä hengissä. Seuraavan kerran IPV pelaa torstaina, jolloin bussi suhauttaa kohti Alajärveä.

Ottelun tilastot (Pesislive)
Jussi Hurskaisen tunnelmat pelin jälkeen (Youtube)
Lehdistötilaisuus (Youtube)
Jussi Hurskaisen kunnari (Youtube)
Miitri Pesosen tunnelma ottelun jälkeen (Youtube)
Juoksukooste (Youtube)

Palkitut

IPV I : Miikka Matikka
IPV II : Ville Liukku

IS-tähti : Ville Liukku

Lähitapiolan pisteet

3P : Miikka Matikka
2P : Ville Liukku
1P : Tuisku Tuovinen

Mikko Pehkonen mikko.pehkonen@ipv.fi