Superpesis


Jyrki Vallesta IPV:n pelinjohtaja


Jyrki Valle on IPV:n uusi pelinjohtaja. Sopimus on kaksivuotinen. Valmennustiimiin liittyvät lisäksi Matti Mansikka ja Mikko Paunonen.

Valle, 42, on toiminut viimeiset kaudet IPV:n superpesisjoukkueen valmennustiimissä ja pääsarjatasolla hänellä on pelinjohtokokemusta Kouvolan Pallonlyöjien viuhkamiehenä sekä naisten Superpesiksestä Pesä Yseistä. Hänet valittiin naisten Superpesiksen vuoden pelinjohtajaksi 2006.

Oman pelaajauransa Valle päätti 2002. Menneenä kesänä edustusjoukkueen valmennuksen lisäksi hän johdatti IPV:n C-nuoret harvinaiseen ja historialliseen SM-kultaan.

- Varmaan 3-4 viikkoa tätä asiaa vatvottiin seuran kanssa. Kiinnostus on ollut kova koko ajan, mutta muiden asioiden järjestäminen kuntoon vei aikaa tämän verran, Valle kertoo.

- Varmaan semmoinen hyvä keskusteluyhteys joukkueen ja valmennuksen kesken on avainasemassa. Yhdessä tätä hommaa tehdään ja yhteistyö on avainasia kaikessa tekemisessä, Valle linjaa.

IPV:n joukkue on kokenut varsin paljon muutoksia sitten kauden 2018. Uusina mukaan ovat tulleet mm. Sami Partanen, Teemu Nurmio ja Konsta Hyötyläinen. Toisaalta Valle tuntee vanhan rungon erinomaisesti ja se antaa työkaluja syksyn sekä talven harjoitteluun.

- Tämä on siinä mielessä jännä tilanne, että prosentuaalisesti joukkue on muuttunut varsin paljon. 12 vakiopelaajasta viisi on vaihtunut ja tavallaan se tuo uuden tilanteen eteen ihan kaikille.

- Haluan auttaa meidän nuoria pelaajia nousemaan pelillisesti seuraavalle tasolle, ja kun kokeneet pysyvät vanhalla hyvällä tasolla, niin saadaan toimiva joukkue. Osalle pelaajista tullee hieman uutta roolia ensi kaudella ja sitä aletaan työstämään heti kun lajitreenit alkavat.

- Joukkueen pelisysteemin rakentaminen ja yhteen nitominen ovat tärkeimpiä asioita tässä vaiheessa. Neuvotteluissa halusin kaksivuotisen sopimuksen osin siksi, ettei yksi kausi välttämättä ajallisesti riitä näin isojen muutosten läpivientiin, mutta siihen se riittää varmasti, että jo ensi kaudella mennään eteenpäin.

IPV:n valmennusryhmä uusiutuu siis muiltakin osin. Fysiikkavalmentaja Mikko Paunonen on yksi Suomen kokeneimmista henkilökohtaisista valmentajista ja kouluttajista, jonka valmennuksessa on vuosien saatossa ollut lukuisia huippu-urheilijoita. Tällä hetkellä hän työskentelee mm. SaiPan liigajoukkueen fysiikkavalmentajana sekä yksilövalmennuksen puolella esimerkiksi kamppailulajeissa ja mailapeleissä.

Matti Mansikka vastaavasti on lajilegenda, joka on jättänyt kädenjälkensä niin eteläkarjalaiseen kuin suomalaiseen pesäpalloon monessa roolissa. Ensimmäisen kerran hän oli IPV:n edustusjoukkueen valmennuksessa mukana 80-luvun alussa ja on voittanut vuosikymmenien aikana kaksi kultaa, kolme hopeaa ja yhden pronssin. Lisäksi hän on toiminut seuran johtotehtävissä useissa eri rooleissa.

- Mikon vastuulla on fysiikkavalmennus. Matti on siinä kokeneena pesismiehenä tukena. Vaikka Mikolta löytyy taustaa niin yksilö-kuin joukkuelajeista, niin tämä on kuitenkin ensimmäinen pesisjoukkue hänelle.

- Lisäksi pääsemme hyödyntämään monipuolisesti osaamisen. Mikko tekee linjat ja ohjelmat, Matti auttaa sitomaan ne yhteen lajin kanssa.

Joukkue kokoontuu ensimmäistä kertaa yhteen sunnuntaina 14.10.2018.

- Testaillaan ja joukkue pääsee samalla tutustumaan Mikon ajatusmaailmaan. Kaikki pelaajat skriinataan läpi ja rakennetaan loppuvuodelle yksilölliset treeniohjelmat.

Kakkospelinjohtajan valinta tapahtuu myöhemmin.

Mikko Pehkonen mikko.pehkonen@ipv.fi