Superpesis


Hiukkaan tiemme vie lauantaina


Lauantaina IPV:n iskukyky joutuu kovaan testiin. Hiukan pesispyhätössä odottelee Sotkamon Jymy, joka on voittanut kaikki keskinäiset kohtaamiset viimeiset kolme vuotta.

Mitä?

IPV nappasi torstaina helpottavan voiton muutaman vaisumman ottelun jälkeen Kankaanpään kustannuksella ja osoitti jälleen pystyvänsä pelaamaan laadukkaasti, kunhan palaset vaan loksahtavat kohdalleen.

Sotkamo on uittanut IPV:tä nykyisen pääsarjataipaleen aikana kaikissa kohtaamisissa. Voittoputki ennen lauantaita on viiden ottelun mittainen, eikä IPV ole saanut sinä aikana edes yhtään jaksopistettä.

Monelta?

Lauantaina 20.7.2019 klo 16.00

Edelliset kohtaamiset

31.5.2018 IPV - Sotkamo 0-2
8.7.2018 Sotkamo - IPV 2-0
19.5.2019 IPV - Sotkamo 0-2

Tämän kauden ainoassa kohtaamisessa jaksolukemat (5-8, 2-4) olivat tiukat, mutta erottava tekijä oli täysin pitelemätön Roope Korhonen. Hän paukutti lukemat 1+7 ja on luonnollisesti lauantaina pelaaja, joka IPV:n pitää pystyä pysäyttämään.

Lähtökohdat : Sotkamon Jymy

Kainuun juna puksuttaa. Pääteasemasta ei ole vielä tietoa, mutta runkosarja on jälleen osoittanut Jymyn olevan täysillä mukana taistelussa kirkkaimmista mitaleista. Haarukassa runkosarjassa ovat sijat 1-3. Sotkamo on nyt kolmantena 46 pisteellä, mutta kärkeen (Vimpeli) on matkaa vain kuusi pistettä ja lisäksi kainuulaisilla on yksi peli vähemmän pelattuna.

Vaikka joukkue koki viime kaudesta muutoksia, niin jotain pysyvää on aina. Jymy on Korhosia tulvillaan. Roope Korhonen on lyöjätilaston kakkosena saldolla 6+74=80 ja teksti-tv:n etusivulle mahtuu myös Antti lukemilla 2+31=33. Tätä osastoa täydentää imatralaisille hyvin tuttu Lauri Rönkkö, joka on Roopen adjutanttina paukuttanut mukavan määrä juoksuja, 1+38=39.

Tuotujen puolella loistaa Joni Rytkönen, joka on tällä lukemalla koko sarjassa jaetulla ykköspaikalla. Toisena siäisessä tilastossa tulevat Niko Korhonen (33) ja Niilo Piiponniemi (33). Näiden nimien luettelun jälkeen on helppo todeta, että kärki on kivikova, kuten huippuseuroilla aina.

Kärkilyöntien osalta koko sisäisen pörssin viiden kärki on lueteltu jo yläpuolella Rytkösestä ja Niko Korhosesta alkaen.

Sisäpeli on pelaamisesta vain osa, sillä voittava pesäpallo alkaa ulkopelistä. Silläkään puolella Sotkamolla ei ole valitettavaa. Toiseksi vähiten päästettyjä juoksuja (n. 5 juoksua per peli), jonka keulakuvana on Alajärveltä vakuuttavasti isompiin ympyröihin tälle kaudelle siirtynyt lukkari Ville Väliaho.

Sotkamo on hävinnyt 20 ottelussa vain kaksi kertaa. Ensimmäisen niistä heinäkuun ensimmäisenä päivänä kotonaan Joensuulle ja toisen 11.7. yllätyksellisesti Siilinjärvelle. Varsinkin jälkimmäinen antaa uskoa muillekin joukkueille siitä, ettei juna Hiukassa aina raiteillaan pysy.

Lähtökohdat : IPV

Tiistaina mahalasku Alajärvellä, torstaina selvä tasonnosto kotona Kankaanpäätä vastaan ja tärkeät kolme pinnaa. Jälkimmäisessä ottelussa nähtiin ajoittain suorastaan hurmoshenkisiä otteita, joista täytyy näkyä merkkejä myös Sotkamossa.

Kokoonpanoon ei ole odotettavissa muutoksia, mikäli jotain yllättävää terveysrintamalla ei ennen huomista tapahdu. Perusrunko on pysynyt ulkona muuttumattomana jo pidemmän aikaa. Sisällä pieniä viilauksia on tehty. Kenties vanha urheilun viisaus pätee eli voittavaan kokoonpanoon ei kosketa?

IPV pääsee iskemään Hiukassa paineettomassa asetelmassa. Voittoa ei odota kukaan, mutta potentiaalia sen ottamiseen on, kunhan peli kulkee sillä tasolla millä kuuluukin. Se on kuitenkin varmaa, ettei voittoa tarjota, vaan vieraiden tulee olla tylyjä ja lähteä sitä anteeksipyytelemättä ottamaan.

Seuraa häntä : Juuso Lattu

Vaihtaja-etenijä kuvannee jokerina pelaavan Latun roolia, ja hän on siinä koko sarjan mittapuulla erittäin hyvä. Etenijätilastossa sija 7 (34) ja kärkilyönneissä sija 8 (122) kertovat tämän pelottoman veijarin taituruudesta ja etenemisnopeudesta varsin paljon.

Latun erinomaisuus sisäpelissä koostuu monesta asiasta, mutta yksi selkeä tekijä on monipuolisuus. Hän pystyy lyömään lujaa rajoihin ja saumoihin. Lisäksi takataskusta löytyy lyhyiden lyöntien valikoimaa. Ulkokenttä ei voi siis tuudittautua ottamaan yhtä lyöntiä pois, vaan jatkuva läpilyöntiuhka pakottaa sulkemaan useampia vaihtoehtoja pois mikä väistämättä avaa aina uusia mahdollisuuksia. Latussa on pelurin verta. Kovissa paikoissa pää ei ole jäässä, vaan suorittaminen perustuu rohkeuteen suorittaa osaamisen äärirajoilla.

Mikko Pehkonen mikko.pehkonen@ipv.fi