Superpesis


Joensuu-IPV 2.7.2020 ennakko - Tuomas Jussila palaa Mehtimäelle


IPV aloittaa Superpesiskautensa Joensuussa hallitsevaa Suomen mestaria Joensuun Mailaa vastaan.

IPV aloittaa Superpesiskautensa Joensuussa hallitsevaa Suomen mestaria Joensuun Mailaa vastaan. Ottelun yksi mielenkiintoisimpia juttuja tulee olemaan Tuomas Jussilan paluu takaisin vanhalle kotistadionilleen. Hän kertoo myös omat kommenttinsa paluusta ja kauden alkamisesta. 

Ottelun lähtökohdat 

Joukkueet kohtasivat helmikuussa Halli-SM ottelussa. Tuon ottelun Joensuu vei nimiinsä lukemin 0-2 (2-4, 3-10). Hallipelin olosuhteet ovat kuitenkin erilaiset ja ottelu pelattiin ennen koronan aiheuttamia rajoituksia. Kesällä 2019 IPV onnistui jo haastamaan Suomen mestaria hyvin. Imatralla pelatun ottelun IPV vei nimiinsä lukemin 2-1 (4-1, 2-4, 1-0). Joensuussakin IPV pysyi toisella jaksolla hyvin mukana pelissä. Täydet kolme pistettä jäivät kuitenkin silloin Joensuuhun lukemin 2-0 (8-2, 6-5) 

Joensuu 

Kahden edellisen kauden mestari lähtee myös tulevaan kauteen ennakkosuosikkina. Runko koki pieniä muutoksia, kun esimerkiksi hieman Aleksi Rautiaisen varjoon jäänyt Juha Niemi siirtyi Tampereelle. Joukkue vahvistui kuitenkin kovasti viime vuoden kärkilyöntitilaston voittajan Antti Hartikaisen saapuessa Kouvolasta. Myös Sillinjärveltä tullut Simo Vainikainen ja Kiteeltä siirtynyt Topi Hurskainen kuuluvat sarjan parhaimmistoon. Joukkueesta voidaan nostaa myös viime kaudella mestaruuden ratkaissut lyöjäjokeri Rautiainen, sekä kova lukkari ja vaihtaja Juha Puhtimäki. 17-vuotiasta Samuel Tirkkosta pidetään myös yhtenä lupaavimmista nuorista pelaajista. Sisäpelissä joukkueen avainsana on monipuolisuus. 

IPV 

Kauden tavoite on päästä vihdoin pudotuspeleihin. Jere Dahlströmin lähdön jälkeen useamman pelaajan on otettava vastuuta kotiuttamisessa kauden aikana. IPV osoitti edeltävänä viikonloppuna harjoitusotteluissa loistavaa ulkopeliä Kouvolan Pallonlyöjiä vastaan. Arttu Vilander oli ainakin näistä otteluista poissa. Toinen kysymysmerkki on siinä, kun IPV lähtee kauteen ilman kakkospelinjohtajaa. 

Tuomas Jussila 

Mies, johon kaikkien huomio varmasti ottelussa kiinnittyy, on Tuomas Jussila. Seitsemän kautta Joensuuta edustanut ja joukkueen kapteeninakin toiminut Jussila jätti viime kauden päätteeksi joukkueen ja siirtyi IPV:hen. Vuoden pesäpalloilija vuosilta 2015 ja 2018 uskoo, että ottelu on hänelle erityisen merkityksellinen.  

-Kun peli lähestyy, niin on varmasti aikamoisia tunteita siinä. Pakko myöntää, ettei ole itselle peli muiden joukossa. On varmasti hyvin spesiaali ilta itselle. 

Paljon urallaan saavuttaneen Jussilan uran suurimpia muistoja ovat Suomen mestaruudet Pattijoen Urheilijoissa 2008, sekä Joensuussa 2018 ja 2019. Viimeisimpään sisältyy tunnetta, sillä hänen matkansa Joensuun kanssa päättyi ja Aleksi Rautiaisen ratkaiseva kunniajuoksu, josta syntyi myös kaksi tavallista juoksua olivat hyvin sykähdyttäviä hetkiä. 

-Onhan ne mestaruudet olleet selkeästi kohokohtia. Muistan jokaisen hetken niistä selkeästi. 

-Olihan se Rautiaiselta maukas lyönti. Oltiin vähän ahtaalla siinä. Ei oltu saatu tilanteita Supervuoroilla ja oli kaksi paloakin alla. Kyllä tiesi sen lyönnin jälkeen, että tämä on meidän peli. 

Jussila on innoissaan kauden alkamisesta. Hän on myös erittäin kokenut pelaaja nuoreen joukkueeseen. 

-Onhan tätä odotettu kyllä. Parin kuukauden viiveellä päästiin tänne ja on kyllä intoa. Mukava lähteä joukkueena tekemään ja rakentamaan tätä juttua kauden edetessä. 

-IPV on motivoitunut ja urheilullisesti eteenpäin pyrkivä joukkue ja seura. Tähän porukkaan oli oikein mukava tulla ja tänne pääsi nopeasti sisään. Tällä kaudella lähdetään kehittymään ja parantamaan viime vuodesta ja tavoitteet ovat sen mukaiset. Yritetään koko ajan kehittää peliä siten, että pystymme haastamaan joka ilta kaikki joukkueet. Ja ottamaan tarvittava määrä pisteitä, että päästään minimitavoitteeseen eli pudotuspeleihin ainakin. 

-Tuon joukkueeseen ulkopuolista näkökulmaa, mitä on vastustajan näkökulmasta nähnyt. Sen kautta voin tuoda esille juttuja, mitä voitaisiin pelissä kehittää. Myös sellaista johtamisen vaatimustasoa pyrin myös tuomaan. 

-Miellän itseni nuoreksi, vaikka vuosia alkaakin olla jo mittarissa. Mutta, kun on lapsenmielinen, niin sulautuu hyvin joukkoon. 

Poikkeuksellinen kevät ei haitannut häntä, sillä hän on jo vuosia harjoitellut talven yksin. Kauden myöhäisessä alussa löytyi myös positiivinenkin puoli. 

-Juhannuksen jälkeen muutettiin Imatralle, muuten asun Oulussa. Imatralla ollaan niin kauan, kuin pelit jatkuvat ja toivottavasti jatkuisivat mahdollisimman pitkään! 

-Viimeset 10 vuotta olen treenannut talvikaudet Oulun suunnalla itsekseni. Ihan tuttua juttua oli, toki se pidentyi ja sitä myöten ruuvattiin harjoitusohjelmia vähän eri malliin. Toki en ole moneen vuoteen kotona asustellut kesiä, niin sillä tavalla ihan virkistävää. Sai pari kuukautta haistella, että minkälaista se on asua kesäkin kotona. 

Joensuun Maila-IPV torstaina 2.7.2020 Joensuun Kerubi Stadionilla kello 18. Ottelu on katsottavissa Ruudusta.

Samuli Pulkkinen samuli.17@hotmail.com