Historia

Imatran Pallo-Veikot (IPV) on perustettu vuonna 1955 ja on yksi historian menestyksekkäimmistä pesäpalloseuroista. Seura on voittanut Suomen mestaruuden vuosina 1977, 1978, 1986 ja 1991. Lisäksi IPV on saavuttanut hopeaa kolme kertaa vuosina 1989, 1990 ja 1993 ja pronssia kerran vuonna 1973. IPV nousi takaisin superpesikseen kaudelle 2017.

Ennen kauden alkua seura on järjestänyt vuosikymmenien ajan Veli-malja-turnauksen. Turnausta alettiin aikoinaan järjestää seuran ensimmäisen puheenjohtajan Veli Niirasen muistoksi.

Seuran tunnetuin pelaaja on Ilpo Kytösalmi (s. 1946), joka pelasi urallaan 437 ottelua. Hän keräsi pesispörssissä 2 202 pistettä, millä hän on kaikkien aikojen tilastossa 12. Kytösalmi toi SM-sarjassa 592 juoksua. Itä-Länsi-otteluita Kytösalmi pelasi urallaan Idän joukkueessa 13.

Kunniagalleria

1. Sulo Lipsanen (valintavuosi 2015)

Sulo Lipsaseen henkilöityy oikeastaan koko IPV.  Hän oli seuran perustajajäsen ja johtokunnan jäsen kahdenkymmenen ensimmäisen vuoden ajan, niistä kuusi viimeistä vuotta puheenjohtajana.  Vuonna 1975 hänet kutsuttiin IPV:n Kunniapuheenjohtajaksi.

Aktiivisen järjestöuran jälkeen Suli toimi voimakkaalla otteella seuran taustalla muun muassa perustamansa tukiryhmän, Mänttiniskojen, peräsimessä. 

Suli oli monessa mukana pesäpalloilun saralla. Pelaajana, pelinjohtajana ja tuomarina.  Vuonna 1963 hänet valittiin Vuoden Tuomariksi ja samana vuonna hän sai kunnian tuomita vuotuisen Itä-Länsi-ottelun.

Hänelle myönnettiin Pesäpalloliiton kultainen ansiomerkki vuonna 1975.

2. Lauri Oinonen (valintavuosi 2015)

Lake Oinonen oli IPV:n ensimmäinen huippupelaaja valtakunnallisella tasolla.  Hän oli seuran perustajajäsen ja pelasi IPV:n  edustusjoukkueessa 13 kautta tullen kolmasti valituksi Idän joukkueeseen. Pesispörssipisteitä hän keräsi uransa aikana 571.

Edustusjoukkueen pelinjohtajana hän toimi kymmenen kautta voittaen joukkueensa kanssa kaksi SM-kultaa.  Vuonna 1979 Oinonen valittiin Idän pelinjohtajaksi.

Vielä edustusjoukkueen jätettyäänkin hän toimi seuran kakkosjoukkueen pelinjohtajana Ykköspesiksessä vuonna 1982 ja IPV:n naisjoukkueen pelinjohtajana naisten Ykköspesiksessä vuonna 1988.

Lake tunnettiin pelaajana ja pelinjohtajana juonikkaana veijarina, jonka kanssa vastustajat saivat koko ajan olla varuillaan.

3. Ilpo Kytösalmi (valintavuosi 2015)

Lempinimet  ”Maneesin Taikuri” ja ”Mr Pesäpallo” kertovat paljon Ilpo Kytösalmen upeasta pelaajaurasta, joka kesti IPV:n edustusjoukkueessa 22 vuotta.

Ja hänen saavutuksensa ovat myös vertaansa vailla.  Kaksi SM-kultaa ja yksi SM-pronssi, valinnat Vuoden Lukkariksi 1970 ja Vuoden Pesäpalloilijaksi 1971.

Oma lukunsa on hänen uransa Pesispörssipisteillä mitattuna. Niitä kertyi 2202,3 ja hän sijoittui pesispörssissä sijalle 12.

Vuonna 2014 Ilpo Kytösalmi kutsuttiin Pesäpalloliiton Kunniagalleriaan järjestysnumerolla 21.

Kunniagallerian seuraavat jäsenet julkaistaan kesällä 2018.

4. Olavi Sintonen (valintavuosi 2018)

Olavi ”Olli” Sintonen on yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä seuratyöntekijöistä Imatran Pallo-Veikkojen historiassa. Tehtäväskaalansa ja toimintavuosiensa perusteella hän kuuluu yhdeksi eniten IPV:n toimintaan ja menestykseen vaikuttaneista henkilöistä.

Edustusjoukkueen pelaajiston kautta Olli suuntautui varsin pian juniorivalmennukseen ja tulosta tuli jo vuonna 1963 IPV:n historian ensimmäisen Suomen mestaruuden voittaneen Ilvesjoukkueen pelinjohtajana.

Sintosen suurin voimannäyttö koettiin 70-luvun alussa, kun hänen valmentamansa juniorijoukkue voitti Suomen mestaruudet 1970 Oravien, 1972 Kärppien ja 1972 Ilvesten sarjoista. Nämä Ollin kasvatit olivat vuosien 1978 ja 1979 ensimmäisten pääsarjamestaruuksien runkomiehistöä.

Ollilla riitti aikaa muullekin toiminnalle pesäpallon ja IPV:n parissa. Hän kiersi pitkään kenttiä SM-sarjan tuomarina, osallistui vuosikymmenien ajan IPV:n johtokunnan toimintaan ja oli puheenjohtajana vuodet 1981-1982.

Ollin monipuolisuudesta urheilijana kertoo myös se, että hänet muistetaan Imatran Ketterän historian ensimmäisen maalin tekijänä.

Olavi "Olli" Sintosen haastattelu (Youtube)

5. Rauli Rapo (valintavuosi 2018)

Rauli ”Ruli” Rapo on eräs IPV:n saavutuksiltaan menestyneimmistä pelaajista seuran historian aikana. Riihimäen Pallonlyöjien kasvatti saapui Imatralle syksyllä 1972 seuran pyrkiessä korottamaan profiiliaan tuntuvasti. Rapo oli tärkeä palanen tässä projektissa.

Ruli kantoi IPV:n pelipaitaa yhdentoista vuoden ajan ja hän saavutti uransa suurimmat meriitit Imatralla. Monipuolinen pelaaja oli koko uransa SM-sarjan ehdotonta eliittiä ja parhaimmillaan häntä tituleerattiin koko valtakunnan parhaaksi koppariksi. Hän hallisi kyllä muutenkin pesäpallon kaikki osa-alueet suvereenisti.

Joukkuemenestystäkin Rulin uralle tuli kosolti, vaikka ensimmäinen yritys vuonna 1973 tuotti ”vain” pronssin. Tosin se oli seuran pääsarjahistorian ensimmäinen mitali. Kultaa Rapo pokkasi peräkkäisinä vuosina 1977 ja 1978.

Vuonna 1974 Rapo valittiin vuoden pesäpalloilijaksi. Koko urallaan hän pelasi SM-sarjassa 328 ottelua, löi niissä 4+175=179 juoksua ja toi 383 juoksua.

Itä-Länsi otteluihin Rapo valittiin kymmenen kertaa ja niistä seitsemällä kerralla hän edusti IPV:tä.

Rauli "Ruli" Rapon haastattelu (Youtube)