Superpesis


Otteluennakko Siilinjärvi-IPV


IPV:n runkosarjan kolmanneksi viimeisessä ottelussa matka vie sarjanousija Siilinjärven luo. Joukkueet kohtasivat viime viikolla, jolloin Ukonniemessä punaiset nappasivat 2-0 voiton.

Mitä?

Tunnelma pudotuspeliviivalla käy kuumana. Viimeisestä eli kahdeksannesta paikasta taistelee kolme joukkuetta liki rinta rinnan.

8. Kitee 32 (3 ottelua)
--
9. IPV 31 (3 ottelua)
10. Kankaanpää 31 (2 ottelua)

Kiteellä on pudotuspelipaikka tällä hetkellä omissa käsissä, mutta yksikin pistemenetys avaa portin takaa-ajajille. Heikoimmassa tilanteessa on Kankaanpää siksi, että heillä on peli vähemmän jäljellä kuin IPV:llä ja Kiteellä.

8.8. Siilinjärvi-IPV
9.8. Joensuu-Kitee
11.8. IPV-Hyvinkää
11.8. Kankaanpää-Kitee
13.8. Kankaanpää-Vimpeli
13.8. Kitee-Hyvinkää
13.8. Kouvola-IPV

Loppuohjelman kimurantein peli on tulevan sunnuntain Kankaanpään ja Kiteen kohtaaminen. Kotijoukkueelle se on pakkovoiton paikka, mutta myös Kiteelle iso painepeli, mikäli perjantaina Joensuusta ei tule hyvää tulosta.

IPV:n loppuohjelma on mielenkiintoinen. Siilinjärvellä on iso riski ajautua kahden viimeisen joukkoon, sillä Koskenkorva on tehnyt nousuaan viime kierroksilla. Kaksi viimeistä pelaa ottelusarjan vastakkain ja sen häviäjä putoaa suoraan Ykköspesikseen. Panoksia torstaina Siilinjärvellä riittää siis molemmilla ja painetilan käsittely joutuu koetukselle.

Monelta?

Torstaina 8.8.2019 klo 18.00

Edelliset kohtaamiset

28.4.2019 IPV - Siilinjärvi 2-0 (harjoituspeli)
30.7.2019 IPV - Siilinjärvi 2-0 (runkosarja)

Viime vuosien kohtaamiset ovat painottuneet hallipeleihin. Ulkona joukkueet ovat kohdanneet kahdesti tänä vuonna. Ensimmäinen oli huhtikuun lopun harjoituspeli, jonka analysointi tässä vaiheessa vuotta lienee aika turhaa.

Panoksellisessa pelissä viime viikolla IPV nappasi isot kolme pistettä, mutta avausjaksolla voitto oli hiuskarvan varassa. Jere Dahlström ratkaisi neljännen tasoittavalla kahdella palolla siihen asti juoksuttomana edenneen jakson voiton kotijoukkueelle.

Lähtökohdat : Siilinjärven Pesis

SiiPe elää vaikeita aikoja. Nousijajoukkue aloitti kauden pirteästi, mutta pitkä kausi on tuonut nousijalle tutut ongelmat kesällä esiin. Pelillisen jänteen riittävyys peliruuhkissa ja isolla kuormalla on monelle nousijajoukkueelle ollut vuosien varrella haasteellinen rasti ja asia, johon on vaikea valmistautua.

Nyt alla on kolme pisteetöntä ottelua (IPV, Hyvinkää ja Seinäjoki), jonka aikana viimeinenkin teoreettinen sauma pudotuspeleihin karkasi ja turvallisella takamatkalla ollut Koskenkorva on hivuttautunut tasapisteisiin, tosin pienemmän voittomäärän vuoksi sarjataulukossa jäljessä.

Kokoonpanossa eniten pohdittavaa on aiheuttanut luottopelaaja Simo Vainikaisen loukkaantuminen. Hän on ollut sivussa viimeiset viisi ottelua, mutta pelikunnosta IPV:tä vastaan tai yleensäkään loppukaudella ei ole ilmeisesti tarkempaa tietoa annettu. Mikäli hän on sivussa myös torstaina, jää Siilinjärven ykköskeulaan ammottava aukko.

Muuten SiiPen lähtökohta torstaina on sama kuin koko kesänä. Ykköskeulan onnistuminen on huipputärkeää ja lyöjäjokeri Kimmo Lukkari löy etenijöitä kotiin varsin hyvällä prosentilla, kun tontteja vaan riittävästi tulee.

Oma lukunsa on ottelun tuoma painetilanne. Kuinka pakkovoitolta haiskahtavassa tilanteessa pelaamiseen löytyy vaadittava rentous?

Lähtökohdat : IPV

Kolmen voiton putki katkesi tylysti lauantaina Koskenkorvalla ja suurin syy siihen oli ulkopeli. Avausjakso oli ympäripyöreä ja periaatteessa yhdestä sisäpelionnistumisesta kiinni, mutta toisella jaksolla IPV lahjoitti räpylästä Koskenkorvalle helpon voiton. Voittopeleissä punaiset nimenomaan loistivat räpylä kädessä puolustaen takatilannetta erinomaisesti sekä ottamalla kohdalle tulleet pallot varmasti kiinni. Koskenkorvaa vastaan tämä betonirakennelma romahti hetkellisesti.

Ulkopelin kautta ratkaisut syntyvät myös torstaina Siilinjärvellä. Sisäpeli tuottaa Teemu Nurmion kentällemenojen jälkeen riittävästi tilanteita juoksuihin ja kotiuttajaosasto Jere Dahlströmin, Sami Partasen sekä paljon osakkeitaan nostaneen Konsta Kurikan johdolla lyö miehiä riittävän hyvin kotiin. Käytännössä jaksoa kohden 3-5 tehtyä juoksua riittää silloin kun ulkopeli on omalla tasollaan.

Terveyshuolia joukkueella ei ole tiedossa. Kauden jalkavamman vuoksi päättäneen Jussi Hurskaisen lisäksi loukkaantuneiden listalla ei muita ole. Tästä samasta syystä rotaatio on ollut loppukesän aikana olematonta. Pelaavan 12 miehen joukko on pysynyt muuttumattomana pieniä lyöntijärjestyksen muutoksia lukuun ottamatta.

Vaikka IPV kaatoikin viikko takaperin Siilinjärven puhtaasti 2-0, niin avausjakso oli lopulta yhdestä juoksusta kiinni. Imatralaisten onneksi Dahlstöm otti joukkueen ratkaisuhetkellä reppuselkään ja löi vaadittavan pisteen. Ilman sitä koko ottelun kuva olisi saattanut olla erilainen.

Ristiinpelaamista pudotuspeliviivalla nähtäneen loppukierroksilla muutenkin kuin Kankaanpään ja Kiteen keskinäisessä ottelussa, mutta IPV tarvitsee joka tapauksessa realistisesti ajateltuna vähintään kaksi voittoa viimeisestä kolmesta ottelusta. Tässä kohtaa myös yksittäiset jaksovoitot saattavat olla ratkaisevia, joten missään kohtaa ei voi antaa periksi, vaikka lunta tulisi ajoittain tupaan lapiokaupalla.

Seuraa häntä : Sami Partanen

"Eko" on loppukauden aikana nostanut tasoaan ja hoitanut niin vaihtaja- kuin kotiuttajahommiaan laadukkaasti. Lisäksi Partanen on useammassa pelissä osoittanut miksi häntä pidetään yhtenä Superpesiksen parhaista etukenttäpelaajista.

Partasen kohdalla ei kannata unohtaa johtajuusasioita. Hän on joukkueen ylivoimaisesti kokenein pelaaja yhdessä Dahlströmin kanssa ja siitä on runkosarjan lopun painekierroksilla paljon apua muulle joukkueelle.

Mikko Pehkonen mikko.pehkonen@ipv.fi