Ajankohtaista


IPV ja EKSOTE yhteistyöhön savuttomuuden puolesta


Imatran Pallo-Veikot ry (IPV) ja Etelä-Karjalan sosiaali-ja terveyspiiri (EKSOTE) ovat sopineet yhteistyöstä tupakka-ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisystä IPV:n toiminnassa.

Yhteistyössä IPV sitoutuu ns. tupakka- ja nikotiinituotteiden (nuuska, sähkösavuke, purutupakka) käytön välttämiseen urheiluseuran toiminnan aikana. Toiminta-ajaksi katsotaan harjoittelu, pelimatkat, ottelutapahtumat sekä seuran muut tilaisuudet. Käytön ehkäisy koskee kaikkia urheiluseurassa mukana olevia mukaan lukien vanhemmat silloin, kun he osallistuvat lastensa harjoituksiin, talkoisiin tai muihin tapahtumiin.

Imatran Pallo-Veikkojen hallitus on loppuvuodesta 2018 tehnyt päätöksen osallistumisesta tupakka-ja nikotiinituotteiden vastaiseen työhön. Päätös jalkautetaan joukkuetoimintaan vuoden 2019 alkupuolella.

EKSOTE tukee Imatran Pallo-Veikkoja käytännön työssä asiantuntijana tarjoten neuvontaa ja opastusta sekä tarpeen mukaan järjestää tilaisuuksia etenkin vanhemmille sekä seuratyössä toimiville, jotka lasten sekä nuorten urheiluharrastuksessa ovat mukana.

- Urheiluseurana otamme vakavasti vastuumme lasten- ja nuorten kasvatustyön osana. Lapset oppivat asioita hyvin pitkälti isompien esimerkistä. Haluamme näyttää lapsille ja nuorille hyvää roolimallia ja toivomme vanhempien ja seura-aktiivien ottavan osaa yhteiseen tavoitteeseemme ja sitä kautta olla edesauttamassa Sosiaali- ja Terveysministeriön tavoitetta savuttomasta Suomesta vuoteen 2030 mennessä, IPV:n puheenjohtaja Liisa Marsio kertoo.

Jotta tavoitteeseen savuttomasta Suomesta päästään, tulee kiinnittää huomiota nuorten kohdalla tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön aloittamisen ehkäisyyn. STM on antanut ehdotuksia toimenpiteistä, joilla tuetaan tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppumista vuoteen 2030 mennessä.  Yhtenä toimenpide-ehdotuksena on, että liikunta ja nuorisolakiin säädettäisiin valtakunnallisten avustusten jakamisen yhdeksi kriteeriksi sitoutumisen tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn.  (STM 21/2018).

- Eksoten ja IPV:n yhteistyö on tärkeä avaus tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ennaltaehkäisyssä. Urheiluseuratoiminta tavoittaa juuri sen kohderyhmän, joihin ennaltaehkäisevän toiminnan ja neuvonnan tulee kohdistua. Me Eksotessa haluamme tukea sitä tärkeää työtä, mitä urheiluseuroissa tehdään ja olemme iloisia siitä, että juuri IPV on lähtenyt ensimmäisenä mukaan yhteistyöhön. Toivottavasti saamme maakunnan muutkin seurat tulevaisuudessa sitoutumaan samoihin tavoitteisiin kun IPV, toteaa Eksoten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Aija Rautio.

Mikko Pehkonen mikko.pehkonen@ipv.fi