Superpesis


Jyrki Valle valmistautuu toiseen kauteen Redsien viuhkassa


IPV palasi kesäkuun alussa joukkueharjoitusten pariin. 5.6.-7.6. viikonloppuna joukkue kokoontui harjoitusleirin merkeissä.

Kokenut pelinjohtaja Jyrki Valle valmistautuu toiseen kauteen Redsien viuhkan varressa 

IPV palasi kesäkuun alussa joukkueharjoitusten pariin. 5.6.-7.6. viikonloppuna joukkue kokoontui harjoitusleirin merkeissä. Leirin päätteeksi pelinjohtaja Jyrki Valle kertoi pitkästä pelinjohtajan urastaan, sekä tulevaan kauteen valmistautumisesta. 

Ura pelinjohtajana 

Jyrki Valle on tehnyt jo pitkän uran pelinjohtajana.  

-Onhan tässä oltu pitkään mukana pesiksessä. 2000-luvun alussa olin Pesä-Ysien naisten pelinjohtajana. Sitten 2007 olin Kouvolan miesten pelinjohtajana. 2008 palasin vielä vuodeksi Pesä-Yseihin. Sen jälkeen toimin 7-8 vuotta junioreiden parissa. Nyt olen hypännyt takaisin tähän miesten maailmaan. Neljäs vuosi on käynnistymässä IPV:n mukana ja toinen vuosi pelinjohtajana. 

Pitkän uran aikana Vallelle on tullut monta ikimuistoista hetkeä. Erityisesti vuosista junioreiden kanssa on tullut paljon hyviä kokemuksia. Valle on monelle IPV:n nuorelle pelaajalle tuttu valmentaja jo vuosien ajoilta. Hänellä riittää myös paljon luottoa nuoriin pelaajiinsa. Mutta hän muistuttaa, että Superpesikseen nouseminen ei ole helppoa. 

-Kyllä siinä joka osa-alueella on tullut hyviä muistoja, missä sarjassa ollaankin oltu. Pesä-Yseissä kolmen vuoden projekti, josta saatiin hopeaa. Kyllä se ensimmäinen kausi miesten Superpesiksessä Kouvolan kanssa on myös hyvä muisto. 

-Junioreissa tietysti se, että pärjättiin. Mutta siellä isompi homma on se, että lapsia saadaan kehitettyä urheilijoiksi. Siitä ryhmästä mitä meillä aikanaan oli Lappeenrannassa, löytyy nykyään muidenkin lajien parissa olevia urheilijoita. He ovat yltäneet korkealle tasolle ja maajoukkueeseen esimerkiksi jalkapallossa ja jääkiekossa. 

-Ja löytyyhän niistä junioreista myös pelaajia, jotka pelaavat nykyään Superpesistä. Osa meidän porukassa. 

-Kyllä kaikista löytyy potentiaalia, ketkä ovat meidän ringissä nyt mukana. Siinä vaaditaan kuitenkin kärsivällisyyttä, sillä nuorten sarjoista Superpesikseen hyppääminen on iso steppi. Ensisijaisesti vastaan tulee kuitenkin nämä fyysiset jutut, joita pitää kehittää treenin kautta. Peli on siellä tietyllä tapaa myös paljon tarkempaa ja kovempaa. Yhdeksikköön murtautuminen ei ole helppoa.  

-Miitri Pesonen todisti viime vuonna, että pystyy pelaamaan Superpesiksessä. Harppauksia alkaa tulla myös enemmän, kun pääsee pelaamaan ja murtautumaan yhdeksikköön. Hänen kohdallaan isoin steppi on jo hypätty. Periaatteessa Konsta Kurikalla oli vuotta aikaisemmin sama homma. 

Kausi 2020 

Viime kaudella pudotuspelipaikka jäi pisteen päähän. Suurimpana syynä siihen olivat omat virheet. Talvella harjoittelu keskittyi niistä oppimiseen. Tulevalle kaudelle on myös selkeä tavoite. 

-Kyllähän kun viime kautta purettiin läpi, niin siellä tuli tosiaan paljon ilmi niitä virheitä ja tilanteita, joita vähän pelattiin väärin. Ja niiden kautta sitten syksystä on lähdetty työstämään ja jauhamaan joukkueen kanssa. Niitä on harjoiteltu periaatteessa koko talvi. Halli tietysti antaa vähän erilaisen kuvan. Porukka kun saatiin kasalle, niin juuri näihin asioihin alettiin panostamaan ja panostetaan jatkossakin. 

-Kyllähän seuralla on tavoitteena pudotuspelit ja olen samaa mieltä. IPV ei ole pelannut siellä vuoden 1993 jälkeen. Siinä on aika paljon vettä Vuoksessa virrannut. 

Joukkueen kotiuttamispuolelle tuli iso aukko Jere Dahlströmin lähdettyä. Valle on kuitenkin luottavainen uutta hankintaa Juho Toivolaa kohtaan. 

-Tietysti moni puhuu sitä, että Jeren lähdettyä lähti paljon lyötyjä juoksuja. Sitten Toivola tuli tilalle ja hänen meriitit eivät ole niin kovat. Toivolan kohdalla aikaisemmissa joukkueissa on vaikuttanut hänen roolinsa. Vaikka hän on päässytkin kotiuttamaan, on hänellä ollut myös paljon pomppupeliä. Nyt hän pääsee puhtaasti kotiuttamaan ja odotan häneltä viimeistä steppiä huippulyöjien joukkoon. Vastuu jakautuu nyt myös numeroilla pelaaville enemmän. 

Pelinjohdossakin tapahtui myös kauden alla muutoksia. Kakkospelinjohtaja Jukka Mäkisen sopimus purettiin toukokuussa yhteisymmärryksessä. 

-Kyllähän sitä vastuuta on jaettu paljon kahden pelinjohtajan välillä. Kakkospelinjohtajalla on kuitenkin tietyt isot vastuualueet pelin aikana. Mäkinen jäi nyt sitten pois, siihen oli ihan perustellut syyt. Jokainen ymmärsi kyllä tasan tarkkaan tilanteen. Nyt on verkot koko ajan vesillä. Aikaa ja varteenotettavia ehdokkaita ei ole paljoa. Jos löydetään kakkospelinjohtaja, niin se muuttaa meidän kaarikäytäntöä. Muuten muiden on otettava sitten enemmän vastuuta. 

Kesäkuun alussa joukkueharjoitukset olivat taas mahdollisia. Joukkue kokoontui 5.6.-7.6. viikonloppuna harjoitusleirille. Valle oli tyytyväinen leiriin. 

-Leiri koostui neljästä lajiharjoituksesta, palaverista sekä parista fysiikkatreenistä. Sekä yhdessäolosta ennen kaikkea. Onnistunut leiri ja kun saatiin porukka läjään, niin se toi jo semmoisen ensimmäisen positiivisen efektin tuohon. Että siinä oli jätkiä, ketkä ei ole nähneet toisiaan helmikuun lopun jälkeen livenä. Kuitenkin, kun koko porukka on läjässä, niin pääsee harjoittelemaan niitä pelillisiä asioita. 

Pitkä tauko ei Vallen mukaan näkynyt harjoittelussa. Yhteistyökin pelinjohtajan ja pelaajien välillä toimi hyvin, myös omatoimijaksolla. 

-Tauko ei itse asiassa näkynyt harjoittelussa. Tässä kuitenkin käytiin läpi niitä samoja asioita, joita talvella jauhettiin. Se vaan katkesi, kun se tuli se korona. Niitä ei vain päässyt toteuttamaan tuossa keväällä. Aikataulu vain viivästyi ja toki myös pelien aikataulukin, niin tässä on hyvin aikaa. 

-Tottakai pelaajilla oli valmiit ohjelmat. Sen mukaan niitä toteutettiin omilla paikkakunnilla. Sitten aina, kun kysyi jotain, niin yhdessä käytiin läpi ja tarkennettiin niitä, miten olisi hyvä toimia. Se vain muuttui etätyöksi. Mutta samalla tavalla se kanssakäynti ja kommunikointi tapahtui.

Samuli Pulkkinen samuli.17@hotmail.com