Superpesis


Veli- Maljaottelu IPV - KPL la 27.6. klo 15.00


Veli- Maljan voitosta pelataan muistitietoon perustuen nyt 60. kerran, tärkeä osa IPV:n historiaa

Veli Niiranen oli IPV:n perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja. Hän toimi myös IPV:n ensimmäisen edustusjoukkueen pelinjohtajana. 

Ammatiltaan hän oli insinööri ja työskenteli Enso-Gutzeit Oy:n Kaukopään tehtailla.  Hänen kohtalonaan oli siirtyä ajasta iäisyyteen varsin nuorena, vain 44-vuotiaana, syksyllä 1957.

Jo seuraavana keväänä, toukokuussa 1958, pelattiin Maneesilla hänen muistoturnauksensa, jossa kiertopalkintona oli Veli-Malja.  Sen lahjoittivat turnaukseen Enso-Gutzeit Oy:n Kaukopään kartonkitehtaan työntekijät.

IPV:n lisäksi ensimmäiseen Veli-Maljaturnaukseen osallistuivat Lappeenrannan Urheilumiehet ja Kuusankosken Pallo-Puhti. IPV voitti turnauksenlyömällä LUM:n 12-4 ja Pallo-Puhdin 13-2.

Vuonna 1959 IPV:n vastustajat olivat Lauritsalan Kisa ja edellä mainittu Pallo-Puhti.  IPV oli taas omaa luokkaansa, sillä LaKi kaatui 12-6 ja Pallo-Puhti juoksuin 14-3.

Suoraan kolmesta poikki ei IPV kuitenkaan  kiertopalkintoa saanut, sillä vuonna 1960 turnausvieraana ollut Haminan Palloilijat vei maljan kaatamalla ensin IPV:n niukasti 3-2 ja sitten toisen vieraan Kuopion Kelta-Mustat 6-3. IPV esitti turnauksen lopuksi mainioita otteita Kelta-Mustia vastaan voittamalla 17-6, mutta se riitti vain kakkossijaan.

Varsin nopeaan tahtiin IPV sitten vei kuitenkin alkuperäisen maljan omakseen riittävällä määrällä kiinnityksiä,  mutta turnausperinne toki säilyi, sillä alkuperäisen Veli-Maljan tilalle hankittiin uusi, ikuisesti kiertävä ja entistä komeampi pysti.

Perinteiseen tapaan Veli-Maljaturnaus pelattiin kolmen joukkueen kesken, mutta muunkinlaisia viritelmiä on vuosien varrella kehitelty.

Imatran Pallo-Veikot imatran.palloveikot@gmail.com