Superpesis


Kiteen Pallo-IPV 5.7.2020 ennakko – Sami Partasen johdolla Rantakentälle


IPV:n kausi jatkuu sunnuntaina 5.7. vierasottelulla Kiteen Palloa vastaan uudistetulla Rantakentällä

Sami Partanen nähdään Reds-paidassa pitkäaikaisella kotistadionillaan. 

Lähtökohdat 

Viime kaudella Kitee vei molemmat keskinäiset kamppailut ja pudotuspelipaikan niukasti IPV:n edestä. Helmikuussa joukkueet kohtasivat Halli-SM ottelussa, jonka Kitee vei nimiinsä lukemin 0-1 (3-3, 3-4). Tulevallakin kaudella joukkueet taistelevat samoista sijoituksista. 

Kiteen Pallo 

Joukkueesta löytyy paljon imatralaisille tuttuja henkilöitä. Pelinjohtajaksi nousi täksi kaudeksi Petri Tuuva. Myös Juhani Myyryläinen, Tommi Päivinen, Valentin Ikonen ja Ville Liukku omaavat IPV taustan. Liukun rooli on enemmän Kiteellä jokerina ja lukkarin tonttia hoitaa Jesse Eskelinen. Joukkueen suurin menetys oli Topi Hurskaisen siirtyminen Joensuuhun täksi kaudeksi. Kauden alla joukkue purki Veli-Matti Sigvartin ja Ville Kotron sopimukset. 

IPV 

Redsit aloittivat kautensa upealla voitolla Joensuun Mailasta. Joukkueen ulkopeli on toiminut loistavasti. Sisäpelissä on ollut vielä hakemista. 

Sami Partanen 

IPV:n kapteeni on pelannut 23 vuotta kestäneestä urastaan suurimman osan Kiteellä ja asuu edelleen myös osittain siellä. Pelitilanteessa vanhan seuran kohtaaminen on peli muiden joukossa. 

-Kesät asun Imatralla, mutta kirjoilla vielä Kiteen päässä. Siellä asutaan perheen kanssa. 

-Haastattelutilanteessa tuntuu tietysti erikoiselta. Mutta loppupeleissä kun peli on käynnissä, niin ei siinä ole väliä ketä on vastassa. Tuttuja tietysti puolin ja toisin. Eihän sitä voisi väittää, etteikö olisi tunnesiteitä sillekin kylälle. Se on kuitenkin urheilua silloin, kun pilli vislaa ja tunteillaan pelin ulkopuolella.  

Viime kausi oli Partasen ensimmäinen Imatralla 

- Hampaankoloon jäi aika paljon. Oli tarkoitus, että se yhdeksännen sijan kirous oltaisiin murrettu jo viime kaudella. Siinä ei tasaisuus sisä- ja ulkopelissä sitten riittänyt, että jäätiin harmittavasti ulos sitten loppupeleistä. Mutta kun tässä on poikain juttuja saanut lueskella, niin kyllä siinä on nälkää ja halua mennä eteenpäin, niin henkilökohtaisesti kuin joukkuetasolla. Siinä on hyvä jatkumo olemassa nyt. 

Pitkän uran tehnyt Partanen ei osaa vielä sanoa nouseeko tämä kausi erikoisimmaksi. 

- Jää nähtäväksi jääkö urani erikoisimmaksi kaudeksi. Lähtökohtahan on hyvinkin poikkeuksellinen. Mutta vanhemmalla iällä on ihan mukava, että ne kylmät kevätsäät ovat alta pois ja päästään aloittamaan kausi ilman pitkiä kalsareita. 

-Kevät Kiteellä oli omatoimista treenausta. Siinä oli sitten pitkä pätkä, ettei tullut käytyä Imatralla. Nyt sitten oli kirittävä niitä hetkiä takaisin. Selvä homma, että lähdettiin takamatkalta niitä selkiä ottamaan kiinni. Nyt nähdään miten siinä ollaan onnistuttu. 

Partanen on pelannut 16 Itä-Länttä ja on jaetulla toisella sijalla pelatuissa Itä-Länsissä. Tänä vuonna tapahtumaa ei järjestetä. 

-Yksi peli vähemmän. Tietysti tässä pelirumbassa se onkin sopiva, että sitä ei ähelletty sinne. Luonnollisestihan se on pesäpalloilijoille hienoimpia kesän tapahtumia. Mielellään olisi taistellut siitäkin edustuspaikasta. Olen kuitenkin onnellinen, että päästään edes pelaamaan kevään taudin kuvan jälkeen. 

Partasella on oma vastuunsa kapteenina, mutta kakkospelinjohtajan puuttuminen tuo joukkueeseen omat vastuunkannot. 

-Se jakaa vastuuta ja se saattaa olla tällaiselle meidän nuorelle porukalle hyvä juttu, että siellä joudutaan ottamaan vastuuta monella saralla. Se on kuitenkin iso rooli mikä kakkospelinjohtajalla on nykypesäpallossa. Niin yhtä miestä kun ei pystytä uhraamaan siihen, niin siihen pitää ottaa monen muunkin vastuuta. Se ei ole yksistään minun tehtävä kapteenina ottaa sitä. Se pitää kääntää positiiviseksi ja ajatella, että siitä on monelle hyötyä sitten tulevaisuudessa. 

Partasella on vaikea nostaa yksittäistä parasta muistoa pitkältä uralta. 

-Paljon niitä varmasti nousee, mutta on helppo nitoa koko lötikkä yhteen. Että sieltä ei kaikki tarinat pomppaa mieleen enää. Alkaa olla sen verran vanha, ettei muistikaan riitä enää käsittelemään kaikkia menneisyyden juttuja. Kokonaisuutena kun on pitkän pätkän saanut harrastaa, niin se varmaan on päällimmäisinä mielessä. 

Partanen on toiminut junioreissa pelinjohtajana. Tulevaisuus on kuitenkin vielä auki, että meinaako hän pelinjohtajan uralle. 

-Se on vielä auki. Nyt lähinnä on syvässä harkinnassa tämä oma pelaajaura. Sitten se jatkuma on mahdollinen siihen pelinjohtajan hommaan. Mitään päätöksiä en ole vielä tehnyt sen valmentamisen tai pelinjohtamisen suhteen. Se ei ole niin yksioikoista kuitenkaan, että kyllä se pitää pureskella tarkkaan missä roolissa jatkaa ja jos jatkaa pesäpallon parissa. 

Yleisön huomioon ottavalla Partasella on tarkka havainto minkälainen imatralainen yleisö on. 

-Asiantunteva ja ennen kaikkea arvosteleva. Kyllä se kriittisyys on selkeästi läsnä, että kun ei ole menestystä ja sellaista Redsien kulttuuria mistä itse olen ammentanut pesiksen 80- ja 90-luvun alusta niistä menestysvuosista. Sieltä  on kuitenkin sellainen tietynlainen kiihko vielä monen mielessä. Sitä kohti tietysti raivataan tietä, että päästään sille arvolle sopivaan pelityyliin ja sellaisiin peleihin mitä yleisö haluaa. Sitten ollaan samalla sivulla. Joukkue eikä yleisökään ole tyytyväinen yhdeksänteen sijaan. 

Samuli Pulkkinen samuli.17@hotmail.com